10+1 érv a Pécsiközgáz mellett | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

10+1 érv a Pécsiközgáz mellett

Összegyűjtöttük azokat a hasznos tudnivalókat, amelyeket érdemes átgondolni, és amelyek akár segíthetnek is, hogy biztosan minket válassz!

Ami a pénztárcát illeti

1. Napi egy pizza

A Pécsiközgázon a költségtérítés félévente átlagosan 215.000 forint (szaktól és munkarendtől függően változhat). Ha kiszámoljuk, ez napi szinten 1.330 forintot jelent, ami nem több mint egy pizza ára. A Workania felmérése szerint egy gazdasági diplomás pályakezdő havi nettó 181.000 és 302.000 forint között keres átlagosan, így a Pécsiközgázos diplomával elérhető kezdő kereset naponta 6.000 és 10.000 forint között mozog. Ez nagyjából 460-770%-os megtérülés. És ez csak a kezdet…

2. Országosan is a legolcsóbb albérletek között

A Privátbankár adatai szerint az albérletek árai Budapest 10 nagy egyetemének kerületeivel és 7 egyetemi város összehasonlításával Pécsett szinte a legolcsóbbak (30m2 esetében 16/17. hely, 60m2 esetén 15/17. hely). A tömegközlekedés, a bevásárlás, a bulik esetén szintén kevesebbet költünk, mint a fővárosban – bár igény és pénztárca szerint ez a tétel igen tág határok között változhat.

3. Pécsiközgáz Alma Mater Ösztöndíj

Ha nem sok esélyed van államilag finanszírozott helyre, akkor se keseredj el. Szerencsére a Pécsiközgázon a normál eljárásban igényelhető egyetemi támogatások mellett Pécsiközgáz Alma Mater tanulmányi és szociális ösztöndíjra is pályázhatsz. Emellett teljes körű információt és ügyintézést biztosítunk a Diákhitel2 kapcsán.

4. Három hónap múlva…

A 2013. évi diplomás pályakövetési rendszer (DPR – volt hallgatók körében készítenek meghatározott időközönként felmérést többek között az elhelyezkedéssel, munkakörrel, karrierrel és fizetéssel kapcsolatban) eredményei azt mutatják, hogy a Pécsiközgázon végzett hallgatók kétharmada 3 hónapon belül munkát talál. A munka a végzettségének megfelelő, tehát nem tanultak hiába.

5. Berlin, London, Párizs

Szintén DPR, de már országos eredmény, hogy külföldön szerzett tapasztalattal átlagosan nettó 60.000 forinttal magasabb fizetésre számíthatnak a végzettek. A Pécsiközgáz több, mint 72 európai intézményi kapcsolata, a kanadai és amerikai partnerek, valamint az ázsiai lehetőségek között biztosan találsz olyan helyet, ahol érdemes lesz egy-két félévet „szenvedni”. A megszerzett tapasztalatok és nyelvtudás megfizethetetlen, minden másra ott vannak az Erasmus és Campus Hungary pályázatok! További részletek >>>

Mi leszel, ha nagy leszel?

6. Számít, hogy hol szerezte

A Pécsiközgáz legsikeresebb, volt hallgatóiból álló Alumni Tanácsának tagjait kérdeztük arról, hogy mit köszönhetnek az alma maternek. A sokféle válasz egy ponton találkozott: mindenki egyetértett abban, hogy első munkahelyig biztosan számít, hol szerezte a jelentkező a diplomáját. Egy egyetem, kar hírneve, az ottani oktatás minősége és az ott végzettek teljesítménye alapján kategorizálnak a munkáltatók. Büszkék vagyunk arra, hogy a Pécsiközgázt évek óta a top egyetemek között tartják számon. (HVG rangsor, Heti Válasz)

7. …, mint a mesében

2.500 dollár 3 perc alatt – ennyit nyert májusban egy hallgatói csapatunk. Hogyan? Ötlet, innováció, start-up – a mai „gazdasági közbeszéd” varázsszavai. Ha nem feltétlenül egy multi alkalmazottjaként képzeled el a jövődet, hanem önálló vállalkozás vezetőjeként, aki a saját maga főnöke – megtanítjuk neked, hogyan legyél sikeres. Kell egy jó ötlet, amit értékelünk, segítünk kidolgozni, és ha tényleg szuper, akkor segítünk abban is, hogy pénzt, paripát, fegyvert szerezz hozzá. Aztán már nyitható is a bankszámla…

8. Unokáink is látni fogják

Vagyis, ha a fenntarthatóság nem ismeretlen fogalom, sőt fontos kérdés neked, akkor szintén jó helyen jársz nálunk. Miért festik egy japán épülettömb házait zebracsíkosra és miért érdemes minél többet csevegni a jövő telefonján? A kék gazdaság – ami a zöld szemlélet továbbfejlesztett elmélete – igyekszik megtalálni azokat a módszereket és folyamatokat, amelyekkel még tovább csökkenthető a környezeti terhelés. Egyszerű és elképesztően érdekes természeti példákra építve szervezi át a mindennapi gazdasági és ipari folyamatokat az élhetőség megtartása érdekében. (A zebracsíkok hűtőhatásáról és a mobiltelefonok beszéd alapú feltöltéséről bővebben akár a nyári egyetemünkön is tájékozódhatsz.)

Haverok, buli, Pécsiközgáz

9. Szivárvány és háló

Fészek, HÖT, JESZ, Kappa Tau Béta, MKT. És ez csak néhány érthetetlen rövidítés a megszámlálhatatlan hallgatói szervezet közül, melyek az újságtól a színészeten át a sportmenedzsmentig remek lehetőségeket kínálnak az érdeklődés kielégítésére és a különböző pozíciók, feladatok kipróbálására. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a közben felépülő, egyre szövevényesebbé és hasznosabbá váló kapcsolati háló fontosságát.

10. Kötelező a részvétel

Kappa Kedd, Közgáz Szerda, Campus Lokál, Jobb mint otthon, Októberfeszt, Majális, PEN – újabb, csak némi segítséggel értelmezhető kifejezések. Bár ezeket tanulják meg a gólyák az elsők között. Más szóval: ezek kötelező bulik egy vérbeli Pécsiközgázos számára. Nincs is rajta túl sok magyaráznivaló, fel kell írni már most a teendők listájára!

10.+1 …és a Város

Pécsett minden 12. járókelő, aki szembejön az utcán nagy eséllyel egyetemista. A campusok környékén ennek a valószínűsége a 90% felé közelít. Rengeteg program van, de mivel a város nagy, viszont mégsem egy megapolisz és az egyetemisták kedvelt helyei is jobbára koncentráltan helyezkednek el, viszonylag hamar és jó eséllyel lehet karközi ismeretségeket is kialakítani. Tavasztól késő őszig az utcára költöznek az események: fesztiválok, szabadtéri programok, trendi éttermek és hangulatos kávézók várják a városlakókat és a látogatókat.

 

Ha sikerült kedvet csinálnunk és úgy érzed itt a helyed, akkor nézd át a jelentkezésedet és jelölj meg minket az első helyen! Ha még többet szeretnél tudni, keress minket bátran akár emailben, telefonon vagy személyesen. Reméljük, hamarosan találkozunk! 

KTK Tehetségpont

A Kompetencia- és Tehetségfejlesztő Központ célja a PTE KTK hallgatóinak támogatása tehetségük felismerésében, kibontakoztatásában, szakmai sikereinek elérésében; ezzel hozzájárulva a hallgatóink munkaerő-piaci értékének növeléséhez és vállalati partnereink igényeinek kielégítéséhez. Segítjük a pécsiközgázosok közösségének építését, hogy minden hallgatónk megtalálja a helyét, és egyszerűen JÓL ÉREZZE MAGÁT.

Tovább

pecs.hubbub

A pecs.hubbub egy közösségi finanszírozási platform, melyen ötletgazdák tehetik közzé projektjeiket és így forrást gyűjthetnek szűkebb és tágabb közösségeikből, rajongóktól, szakmai szervezetektől vagy a közösségi médián elért és megérintett csoportoktól. A Pécsiközgáz Simonyi BEDC az egyetem többi karával szorosan együttműködve segítséget nyújt az ötletgenerálásban, -fejlesztésben, a crowdfunding-gal kapcsolatos ismeretek elsajátításában, a közösségi finanszírozási kampány lépéseinek kidolgozásában és menedzselésében.

Tovább

Továbbképzés

A Pécsiközgáz Továbbképző Központ a Kar meglévő oktatási palettája mellé olyan képzéseket kínál, amelyekkel specializálhatják, kiegészíthetik meglévő ismereteiket az ide jelentkezők, vagy épp a piaci igényekhez igazodó új kompetenciákat szerezhetnek. Legyen az OKJ-képzés, szakirányú továbbképzés vagy vállalati tréning, lényeg a sikeresebb szereplés a munkaerőpiacon.

Tovább